1.10.2019 г.

Маратон София дава точки за участие в Световното първенство за ветерани

Снимка на Wizz Air Sofia Marathon.
Медалите на Маратон София 2019
От тази година Маратон София е квалификационно състезание за участие на Световното първенство по маратон за ветерани от 35 до 90 г. Отделно от това награди до трето място ще има в групи през десет години: от 41 до 50 г., от 51 до 60 г. и в група 60+. Общият награден фонд на маратона е 63 000 лв.


Знаковият за страната ни Маратон София, тази година ще се проведе на 13 октомври 2019 г. Стартът на 42.195 км е в 9:30 часа. Останалите дистанции стартират поетапно през 10 минути. Маршрутът на маратона ще бъде затворен за движение от 7.00 до 15.00 часа.

И тази година ще има масов старт на дистанция в рамките на 3 км, подходящ за хора от всяка възраст и различна спортна подготовка, който е безплатен. Заедно с този старт, на всички 4 дистанции се очаква да стартират повече от 5000 души. Любопитно е, че тази година участниците на 21.098 км са повече от тези на 10 км, а на полумаратона са се записали повече жени, отколкото мъже.

Колкото в подкрепа на активния живот и възпитаващ в любов към движението и спорта, WizzAir София маратон е признат на сцената на световната атлетика - маратонът бе отличен от Международната атлетическа федерация IAAF с категория "Bronze Label" и е част от веригата състезания AIMS (Световна асоциация на шосейните и дълги бягания). 

По изискване на IAAF за събития с ранг Bronze Label тази година организаторите на маратона са осигурили на всеки 5 км медицинско обслужване с линейка. Също на 5 км ще има подкрепителни пунктове с вода, изотонични напитки и плодове. Очаква се и  шест от елитните бегачи ще бъдат подложени на допинг тест от комисия, пристигаща специално за целта.

От съобщение на оргаизаторите става ядно, че участниците от чужбина в дистанциите 10 км, 21.098 км и 42.195 км през 2019  бележат рекорден брой - към 2 октомври това са  820 атлети от 50 страни. Така Софийския маратон става посланик на туризма за  столицата и страната ни.

Трасето тази година е ново и по-удобно за участниците. Състезателите на 10 км и 21.098 км ще правят по една обиколка, а тези на 42.195 км - две. Ще се стартира пред Националната художествена галерия и маршрутът минава край повечето забележителни места на столицата. Организаторите очакват малката денивелация на трасето да доведе до рекорд на Маратон София. И през 2019 г. на старта ще застанат 12 елитни маратонски бегачи. При мъжете става дума за постижения от ранга на 2.15 - 2.09 часа. Две основни групи пък - на Кения и Етиопия, ще са в надпревара за първите позиции. 

Наградният фонд на Маратон София възлиза на 63 000 лева. 20 000 лв. джакпот очаква най-добре представилите се в маратоните в Стара Загора, Варна и София.
Томбола с 20 награди ще се разиграе за всички завършили масовото бягане.
Маратон София е съпричастен към благотворителната кауза за набиране на средства за изграждане на Кариерен център за хора със специални потребности на Run2Gether. В 12.00 ч. на старт-финалната линия ще започне концерт, в подкрепа на Благотворителната кауза, с участието на известни имена на българската музика.

Регистрация за участие може да бъде направена на сайта на маратона: до 5 октомври се заплаща стандартна такса. После това ще е възможно, но на по-високи цени. В стартовия пакет всеки участник ще получи сувенирна тениска. За всички финиширали една от дистанциите 10, 21 и 42 км, ще получат медал, на който е изобразен Храм-паметник "Св. Александър Невски".

Няма коментари:

Публикуване на коментар